Ιστορία

Άνω Κορακιάνα

Η Άνω Κορακιάνα είναι ένα από τα Παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας. Η έκτασή της απλώνεται από τους πρόποδες του Κοράκιου όρους και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση και πληθυσμό χωριά της Κέρκυρας.
Η ιστορία της περιοχής είναι συνδεδεμένη με αυτή της υπόλοιπης Κέρκυρας. Ακολουθώντας την τύχη του νησιού, σε όλη τη μακραίωνη διαδρομή του. Στα αρχαία χρόνια στην περιοχή της Κορακιάνας, στο όρος Ιστώνη, σημερινό Κοράκιο, αλλά και γενικότερα η οροσειρά του Παντοκράτορα, διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα του εμφύλιου πολέμου, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης. Κορίνθιοι, Αθηναίοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ανδηγαυοί, Βενετσιάνοι, Άγγλοι ήταν οι λαοί που διαδοχικά πέρασαν από τα χώματά της και άφησαν σημάδια στο χαρακτήρα, τον πολιτισμό και την ψυχoσύνθεση των κατοίκων.
Ήταν πάντοτε μια κατεξοχήν γεωργική περιοχή με κύρια προϊόντα το Κρασί και το Λάδι. Το μικροκλίμα τις περιοχής χαρακτηρίζεται από έναν έντονα βροχερό χειμώνα. Σποραδικές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της άνοιξης με ελάχιστες εμφανίσεις ανοιξιάτικου παγετού. Το καλοκαίρι εμφανίζεται ιδιαίτερα ζεστό με αρκετά δροσερές καλοκαιρινές νύχτες, ειδικά στα πεδινά τμήματα. Το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του ελαφρά βροχερό ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, με πτωτικές τάσεις κυρίως από το τέλος του Οκτωβρίου.
Πολλές ποικιλίες σταφυλιών που είναι καταγεγραμμένες καλλιεργούνται μέχρι και τις μέρες μας, αλλά δυστυχώς διασώζονται σε μικρούς ιδιόκτητους αμπελώνες. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών αμπελουργών κάποιες από τις κυριότερες Αρχέγονες ποικιλίες σταφυλιού που φύονται στην Κέρκυρα και υπάρχουν μέχρι και τις μέρες μας στην Άνω Κορακιάνα, κατάλληλες προς Οινοποίηση είναι:

Λευκά:

Κακοτρύγη, Ξεροποδιά, Ρομπόλα, Μοσχάτο ή Μοσχατέλο, Πετροκόριθο Λευκό, Τσουπί λευκό ή Λευκό Κορακιανίτικο, Γκουζιανίτη.

Ερυθρά:

Πετροκόριθο Μαύρο, Σκοπελίτικο, Τσουπί μαύρο ή Μαύρο Κορακιανίτικο, Αφιώνι, Φιδιά, Μαντζαβί, Κουμή, Κατσακούλιας.
Οι παραπάνω ποικιλίες σταφυλιών δίνουν κρασί εύγευστο και ιδιαίτερα αρωματικό, με σώμα. Το έδαφος της περιοχής είναι αργιλοπηλώδες, δύσκολο στην διαχείριση του με αρκετά υψηλά οργανοληπτικά συστατικά που δίνουν κρασιά ισορροπημένης οξύτητας και υψηλού αλκοολικού βαθμού.

home-nicoluzo